Így segíti a mozgásfejlesztés az szellemi fejlődést

A gyermekek kíváncsisága, mellyel a világra tekintenek, lenyűgöző. Látni, hallani és érezni szeretnének mindent, ami a környezetükben jelen van. Az észlelése azonban felületes, ezért rendkívül fontos, hogy a világ apró részleteit és eltéréseit is megtapasztalhassa. Így ráadásul a gyerek motorikus képességein túl fejlődnek a szellemi készségei is. Ezek a képességek otthon, irányított körülmények között, játszva is fejleszthetők.

Ehhez olyan szituációkat kell létrehoznunk, melyekben a részletek is fontossá válnak. A különféle mozgásfejlesztő eszközök segítségével pedig éppen ilyen szituációkat teremthetünk, otthoni körülmények között.

aktivsport_28_2_1.jpg

Íme egy példa. A két tornakarika közötti távolság egészen addig nem fontos a gyermek számára, amíg szembe nem találja magát egy olyan feladattal, melyben egyik karikából a másikba kell átugrania. Egy-egy ilyen gyakorlat során a gyermek egyszerre figyel a teljes testére, de legfőképpen a törzs- és a lábizmok erőkifejtésére, a szem távolságbecslő funkciójára, illetve az egyensúly megtartásának képességére.

Ez már ön magában hasznos lesz, amikor gyermeke olyan szituációkban találja magát, ahol az élet mozgáskkordinációs próbák elé állítja - például sport, autóvezetés. Ennél azonban sokkal több érhető el a mozgásfejlesztő gyakorlatok segítségével.

Az érzékelési, az értelmi és a mozgásfolyamatok ugyanis egységet képeznek, nem különálló rendszereket. Nem elég tehát a környezet passzív szemlélése, annak tárgyaival aktívan kell foglalkozni, hogy a tapasztalatokból aktív ismeret jöhessen létre.

Egyes kutatások szerint, számos mozgásproblémás gyerek figyelmi, tanulási és szociális téren veszélyeztetett. A mozgás tehát egyaránt hatással van a fizikai és mentális fejlődésre. Kijelenthető tehát, hogy a mozgás létfontosságú a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából. Éppen ezért biztosítani kell számukra a fejlődésük tekintetében nélkülözhetetlen mozgásformákhoz szükséges mozgásteret és eszközöket.

A mozgásfejlesztő eszközök tehát nem csupán a gyermek koordinációs készségeit fejlesztik, hanem a kognitív és egyéb szellemi képességeit is.

Ha szeretne többet megtudni webshopunkban kapható mozgásfejlesztő eszközeinkről, keressen fel minket bizalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr514980176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása