Ősz, ezúttal aktívan, a mozgás jegyében!

Az ősszel együtt megérkezett a szürkeség, a hideg is. Nem csoda, hogy a legtöbb ember hangulata ingadozik ezekben a hónapokban. Ilyenkor kell egy kis boldogsághormon, amit idén kivételesen ne édességből gyűjts be, hanem próbálj ki néhány őszi sportot. Irány ki a szabadba!

A szabadtéri edzés legnagyobb varázsa évszaktól függetlenül a természet, és most még élvezheted az ősz csodás színeit, illatait. 

Melyek a legkedveltebb őszi sportok?

A futás és a biciklizés ilyenkor is az egyik legnépszerűbb sportok, de például a kirándulásnak és a túrázásnak is az ősz a legideálisabb évszaka. A kirándulás, ahogy futás is pszichésen is remekül feltölt pozitív energiával. Túrázni program és élmény is egyben, és ha egy kis rendszerességet is viszel bele, csodásan formálja a tested. Ha szeretnéd variálni a kirándulást, próbáld ki a ma már egyre ismertebb, és az őszi sportok közt az egyik legkedveltebb Nordic Walkingot.

fog-1856722_1280.jpg

Mi is a Nordic Walking? – Lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyalogló technika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Ezt egész évben lehet űzni, és kiváló hatást fejt ki az izmokra, a hátra és a szívre. A túrázás mellett szól, hogy egységesen formálja az alakot, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, növeli az oxigén felvételét és gyorsítja az emésztést.

Ha nem kedveled annyira a túrázást, akkor talán nincs is jobb egy lelket feltöltő, átmozgató jógánál. Nagyon fontos ennél a sportnál a mozgás lélekre gyakorolt hatása. Ránézésre nem is gondolnád, mennyire megdolgoztatja az izmaidat, és milyen szépen formálja azokat. Kora ősszel nagyon sok helyen tartanak a szabadban jógát, ami hűvös, friss időben kifejezetten jól esik. Nincs is másra szükséged, csak egy jóga szőnyegre, és irány a park!

Néhány alapszabály, a hidegebb időben

A szabadban töltött idő egészséges a hidegebb évszakokban is, de csak akkor, ha betartasz néhány alapszabályt:
Melegíts be! Az őszi sportoknál ez elengedhetetlen, és most tényleg sokkal hosszabban és intenzívebben, mint szoktál. Hogy miért? Hidegebb időben érdemesebb jobban átmozgatni ízületeinket, mert ilyen az izmok is merevebbek. Legyél alapos, mert hiába a lelkesedés, egy apróbb sportsérülés is nagyon kellemetlen tud lenni.

Ha nem edzettél hosszabb távon szabadban, akkor mindenképpen érdemes a fokozatosságra törekedni. A szervezetednek hozzá kell szoknia az alacsonyabb hőmérséklethez. Szintén fontos a ruházat, hiszen, ha túl kevés az öltözet akkor fázol, de ha meg túl sok, akkor kimelegedsz, ami szintén nem jó. Az ideális viselet nem szívja be a nedvességet, légáteresztő. Mindig legyen rajtad több réteg, mert ezek között megreked a meleg, sőt ha meleged van, akkor így még egy réteget le is tudsz venni. Igazán hideg időben a sapka, sál és a kesztyű kiegészítőket is fel kell venni. Mindig az orrodon át lélegezz sport közben, ősszel is!

Bármilyen őszi sportot is választasz, ezeket az irányelveket betartva nem fog kellemetlen élménnyé válni!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1815163284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása