Hogyan válasszunk fitnesz szőnyeget?

A kiválasztásnál fő szempont a vastagsága, mérete és puhasága, amely az edzés típusától függ. A széles választékból, amely most a piacon található, melyik a megfelelő? 

Nézzük meg, hogy miért jó szőnyegen edzeni és, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a kiválasztásnál.

A fitnesz szőnyeg és annak előnyei

Ha most szeretnéd elkezdeni, akkor valószínűleg még nincs szőnyeged. Biztosan egyetértesz azzal, hogy a padló vagy a szőnyeg nem olyan kényelmes, nyomja a térdet, a könyöket, zokniban pedig a megcsúszás kockázata is nagyobb. 

Sokan választják a polifoamokat erre a célra. Még egy olcsó habszivacs is jobban szolgál, mint egy törölköző, de ugyanakkor nem bírja ki sokáig. Egyes helyeken kikophat, kidörzsölődhet vagy akár elrepedhet. Nem biztos, hogy csúszásgátló alsó réteggel rendelkezik. Nem a rendszeres nyomásra és feszülésre van tervezve, de például, ha eljársz valahova edzeni akkor könnyen magaddal tudod vinni, mert nagyon könnyű és könnyedén fel is tekerhető. Tehát van előnye és hátránya is. 

Ha hosszú távra keresel szőnyegeket, akkor egy minőségibbre érdemes beruházni, amelynek előnye: 

  • Stabilitást és biztonságot nyújt a mozgáshoz, csúszásmentes felületével
  • Kiválóan tompítja az ütést, amely védi az ízületeket és több örömet szerez a testmozgás
  • Zajgátként is szolgál, különösen kemény padlón történő edzés esetén
  • Nem okoz horzsolásokat vagy bőrirritációt

yoga_mat_hero.jpg
Mielőtt szőnyeget vásárolsz, érdemes figyelembe venni:

1. A magasságodat 
Az edzőszőnyeg kiválasztásakor induljon ki az alap testarányaiból. Az edzőszőnyegek túlnyomó többsége legfeljebb 180 cm magasak, de vannak kisebbek és nagyobbak is, így a magasságodhoz mérten választhatod ki a megfelelő szőnyeget. Figyelembe kell azonban venni, hogy minél nagyobb, annál nagyobb helyet foglal feltekerve.

2. Hol fogsz tornázni/edzeni?
A választásnál a második, hogy hol fogunk edzeni. 

Beltérre szőnyegre, vagy padlóra szeretnénk rakni. Ha padlóra mindenképpen legyen csúszásmentes felületű, hogy biztonságosan tudjunk edzeni. 

Ha a szabadban akarunk edzeni, erősebb szőnyeget kell keresni, és ha leteríti a fűre, ne érzékeljen semmiféle dudort (ez terebélyesebb és nehezebb lesz). De léteznek már kifejezetten kültéri edzéshez készített szőnyegek is. 
A szabadtéri edzés szerelmeseinek ajánljuk, hogy legyen 2 szőnyeged otthon, az egyik beltérre a másikat pedig kültérre használd. 

3. Mit fogsz edzeni?
A választás harmadik és kulcsfontosságú lépése az edzés típusa. Az edzőszőnyegek ennek megfelelően vannak felosztva.

Alapvetően érvényes, hogy a pilateshez, nyújtáshoz vagy tornához való szőnyeg az egyik legvastagabb és a legpuhább (vastagsága több mint 1 cm). A dinamikus edzéshez szükséges szőnyegek közepesen vastagok (legfeljebb 0,8 mm), és egyidejűleg biztosítaniuk kell a stabilitást és az ütéstompítást.

A jógaszőnyegek a legvékonyabbak, tapadnak a padlóhoz, mert szükséges követelmény a csúszásmentesség, hogy biztonságosan a csúszás vagy elesés kockázata nélkül meg tudja tartani az ászanákat, azaz a jóga pozíciókat.

Amennyiben szőnyeget szeretnél vásárolni, nézz körül webáruházunkban: https://www.aktivsport.hu/fitnesz-tornaszonyegek/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5516398180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása