Gyerekként szerettessük meg a sportot

A legtöbb felnőtt ember sportolási szokásaival ilyen komoly problémák vannak, elenyészően csekély azok száma, akik rendszeresen sportolnak, és a mindennapjaik része a testmozgás. Hosszasan lehetne sorolni ennek az okait, a probléma gyökere azonban talán a gyerekkorban kereshető. Ugyanis ez az az időszak, amikor kialakulnak azok a bevésődések, szokások, amik alapján felnőttként is éljük az életünket. Elképzelhető tehát, hogy a gyerekkori passzivitás felelős sokaknál azért, hogy később sincs igényük rendszeres testmozgásra.

Milyen példát mutatunk?

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekeinkből egészséges, rendszeresen mozgó felnőtt váljon, akkor bizony gyerekkorban kell elkezdeni az erre való nevelést. Ez pedig sokak tévképzetével ellentétben nem csak abból kellene, hogy álljon, hogy beíratjuk különböző sportokra a gyerekeinket, amikre aztán rendszeresen eljárnak. Ez ugyanis még nem fogja garantálni a sport szeretetét, illetve az életük részeként való kezelését. 

Az első és legfontosabb dolog a példamutatás lenne, vagyis az, hogy gyermekeink azt lássák, hogy nemcsak őket próbáljuk buzdítani a rendszeres mozgásra, hanem mi magunk is ezt tesszük. A bevésődött minták ugyanis nagymértékben hatással vannak a gyermekeink viselkedésére. Ha tőlünk azt látják, hogy őket mozogni küldjük, de mi magunk nem sportolunk, ők is csak egy kellemetlen kötelességként fogják megélni, és amint alkalmuk nyílik rá, abbahagyják a rendszeres mozgást. Ez pedig nyilvánvalóan nem lehet célunk, nem mellesleg nekünk sem fog ártani, ha beiktatjuk a sportot a mindennapi tevékenységeink közé.

aktivsport_18_2.jpg

Fontos, hogy a gyerek szeresse

Az is fontos, hogy a gyerek élvezze a sportot, amit űz, ellenkező esetben nem fog sokáig tartani a lelkesedése. Sok szülő esik abba a hibába, hogy elképzeli, milyen sportágban lehetne jó a gyermeke, esetleg a saját, be nem teljesített álmait próbálja újraélni benne. Nos, ez hiba, hiszen a gyerekek nem a szüleik kicsinyített másai, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazért a sportért lelkesednének.

Ha az a cél, hogy a gyerekeket a sport szeretetére neveljük, fontos, hogy olyan mozgásforma legyen, amit szívesen végez, mert csak így érhetjük el, hogy magától akarja folytatni a későbbiekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5216671112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása