A futás és a meditáció - lehetséges a kettőt összekötni?

Manapság egyre többen ébrednek rá, hogy az egészséges életmódnak nemcsak az ép test elengedhetetlen feltétele, hanem az ép lélek is. Blogunkon számtalan tanácsot olvashattál már testedzéshez, sportszerek használatához, táplálkozáshoz, azonban lényegesen kevesebbet az elme trenírozásáról. Aktuális blogunkban arra keressük a választ, összeköthető-e a meditáció a futással.

Mit is értünk meditáció alatt?

Amikor meditációra terelődik a szó, sokan félreértik a dolgot. Arra gondolnak, hogy itt valamiféle keleti vallásbeli rítusra próbálják meg rávenni, és az európai kultúrával összeegyeztethetetlen spirituális agymosásról van szó.

Pedig a meditáció valójában az elme olyan jellegű edzése, mint a futás a labáké, vagy a súlyzók használata a karoké. A helyzet nagyon egyszerű. Az agyunk elképesztő dolgokra képes, viszont nehéz hosszú távon fenntartani a figyelmét és a koncentrációját. A meditáció éppen ezt fejleszti. Gyakorlatilag fókuszálni tanít meg.

Ha szeretnél jobban belemélyedni a témába, érdemes letöltened a Headspace nevű applikációt, és kipróbálnod, mi mindenre is hasznosítható a meditáció a mindennapok során.

aktivsport_23_2_1.jpg

De hogy függ össze a futás és a meditáció?

Ha rendszeresen futsz, vagy legalább életedben néhányszor már megpróbálkoztál vele, pontosan tudod, hogy az edzés egy bizonyos pontján eljön az az idő, amikor úgy érzed, nem bírod már folytatni. Sokan ezt hívják holtpontnak, amelyen átlendülve meglepődve tapasztalod, hogy mégis van energiád folytatni. Ez nagyban a fókuszod számlájára írható.

A fentiekben említett Headspace app kiötlője, Andy Puddicombe és a Nike Run+ futó alkalmazás fejlesztői csapata összefogott, és egy olyan programot helyezett a Nike Run+-ba, amely egyszerre edzi a tested, és a szellemed.

Többek között olyan technikákat sajátíthatsz el, amely segítségével túlléphetsz az agyad által generált fáradtságérzeten, és még hatékonyabb edzéseket hajthatsz végre úgy, hogy közben az elméd is trenírozod. Ráadásul a Nike szakmai stábjának köszönhetően ezek olyan keretek közé vannak szorítva, hogy valóban az izmaid és az állóképességed fejlesztését szolgálják.

Mi kipróbáltuk, és nagyon meg voltunk elégedve vele. Próbáld ki te is, és írd meg a véleményed. Ha pedig még hatékonyabb edzéseket szeretnél, szerezz be egy sportórát vagy lépésszámlálót.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7516671158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása