A vitamint is túl lehet adagolni? (X dolog, amit érdemes tudnod)

A megfelelő vitaminbevitel nélkül a szervezeted képtelen a maximumot nyújtani. Étkezési szokásaink sajnos azt eredményezik, hogy táplálékbevitel útján nem vagyunk képesek fedezni azt a vitaminmennyiséget, amelyre szükségünk lenne, ezért különféle vitaminkészítményekre van szükségünk. Azonban törekednünk kell a mértéktartásra.

1. Az A-vitamin túladagolásáról

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért könnyedén felhalmozódik a szervezetünkben. Nagy szerepet vállal a növekedésben, a sötétben látásban, vagy éppen a bőr, a körmök és a haj felépítésében. 

Ha azonban túladagoljuk, erős fejfájást tapasztalhatunk, hosszú távon pedig megritkulhat a hajunk, esetleg sárgás, gyulladt bőr panaszait is produkálhatjuk. Rosszabb esetben előforduhatnak csontkinövések is.

aktivsport_24_2_1.jpg

2. A B-vitamin túladagolásáról

A B-vitamin vízben oldódik, és leginkább az anyagcserében, valamint az idegrendszer megfelelő működésében van szerepe. Naponta 2-20 mg közötti bevitel ajánlott. A B6-vitamin hosszú távú túladagolása végtag-elérzéstelenedést is okozhat. Érdemes természetes forrásból fedezni (pl. tojás, tejtermékek és gabonafélék).

3. A C-vitamin túladagolásáról

Korábban az a tévhit terjedt el, hogy a C-vitamin túladagolása növeli a vesekő kialakulásának kockázatát. Az azonban nem tévhit, hogy a túlzott C-vitamin-bevitel hasmenést és egyéb hasi panaszokat okozhat. Ráadásul a nagy dózisban bevitt C-vitamin egyszerűen kiürül a szervezetből, tehát mégcsak nem is gazdaságos a túlzott fogyasztás.

4. A D-vitamin túladagolásáról

A D-vitamin - az A-vitaminhoz hasonlóan - zsírban oldódó vitamin, azaz a túladagolása is egyszerűbb. Elsősorban a csontok fejlődéséért és egészségéért felel. Ha túl sok halmozódik fel a szervezetben, annak kácliumszintje megemelkedik, így növelve az érelmeszesedés kockázatát. A legjobb D-vitamin-forrás a nap, de sokat nyerhetsz még tojásból, halfogyasztásból és tejből. 


Fontos azonban kiemelnünk, hogy a vitaminokra tényleg elemi szükségünk van, ha tehát az étrended nem elég változatos és egészséges, mindenképpen érdemes táplálékkiegészítővel pótolnod a bevitt mennyiséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1616671164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása