Végre lehull a lepel - tényleg annyira fontos a reggeli étkezés?

Az egészséges életmód egyik elemi fontosságú része az étkezés. Nem elég csupán rendszeres testmozgást végezned, ha ugyanis ehhez nem párosul megfelelő mértékű és minőségű tápanyagbevitel, az eredmény elmarad a várttól. Utánajártunk annak, vajon fontosabb-e a reggeli, mint a többi étkezés.

Jellemzően két embertípust különböztetünk meg, ha a reggelivel kapcsolatos szokásokat vizsgáljuk. Az egyik szinte sosem reggelizik, mert nincs rá ideje, a másik pedig a világért nem hagyná ki ezt az étkezést, mert nélküle képtelen elkezdeni a napot.

De vajon melyiküknek van igaza?

Mi történik, ha kimarad a reggeli?

Talán már évszázadok óta él az az elgondolás az emberek fejében, hogy a reggeli olyannyira fontos részét képezi a napi tápanyagbevitelnek, hogy rendkívül súlyoss hibát követ el, aki ezt kihagyja.

Ez az elgondolás azonban megdőlni látszik, néhány új kutatási eredmény ugyanis megcáfolja ezt a vélekedést. 

aktivsport_29_2_1.jpg

Egy orvosokból álló amerikai kutatócsoport ugyanis három különböző napon, összesen 17 egészséges embernél vizsgálta meg, vajon milyen hatása van a reggeli kimaradásának az emberi szervezetre. A résztvevőktől 7:00-tól egészen 21:00-ig vettek vérmintákat a tesztnapokon, annak érdekében, hogy a kutatás végén valós adatokat kapjanak.

Az eredmény meglepő volt. Az alanyok ugyanis szinte azonos fehérje- és zsírbontást produkáltak szinte az összes napon. 

Ebből kiindulva közel sem akkora tragédia, ha olykor kimarad a reggeli - pláne, ha nem esik jól, erőltetni ugyanis semmiképpen nem ajánlott a dolgot.

Ha azonban nem szeretnéd kihagyni a reggelit

Ebben az esetben érdemes odafigyelned, mit eszel. A tojás minden formájában kielégítő reggeli étel, mivel magas a fehérjetartalma, tele van vitaminokkal, ráadásul az epeműködésre is jó hatással van.

Jó ötlet lehet még a zabkása, vagy a cukormentes gyümölcsjoghurt is. Ezek a rosttartalmuk, illetve a bélflórára gyakorolt pozitív hatásuk miatt ajánlottak.

Nem szabad továbbá megfeledkezni a megfelelő folyadékpótlásról sem. A víz jöhet minden mennyiségben, de a zöld vagy fekete tea, és a gyümölcslé sem rossz döntés. Sőt, a kávé is remek ötlet, és ez ráadásul az izmainkra is remek hatással van.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8916671392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása