Minden, amit tudni akartál az izomlázról (tények és tévhitek)

Az izomláz érzését biztosan nem kell neked bemutatnunk. Bármiben mernénk arra fogadni, hogy Te is számtalan alkalommal érezted már életedben azt a sokak által kellemesnek mondott fájdalmat, amely egy kiadós edzést, egy kimerítő testmozgást követően tör rá az emberre. Számos tévhit kering azonban az izomlázról, aktuális cikkünkkel tehát megpróbáljuk eloszlatni ezeket.

“Sajognak az izmaim, biztosan hatékony volt az edzés”

Valamennyien úgy ébredünk egy edzést követő nap, hogy örömmel konstatáljuk, fájdalmat érzünk az izmainkban, azaz hatott az edzés. Ez azonban nem teljesen igaz. Az izomláz ugyanis az izmok gyulladt állapotára utal. Ebből adódóan nem azt a visszajelzést hivatott adni, hogy az edzésünk hatékony volt, hanem azt, hogy valami nincs teljesen rendjén.

276415-izomlaz-izomlaz-oka_1200x630.png

“Az izomláz az izomláz, nincsenek alfajai”

Ez is súlyos tévedés, hiszen izomláz nem csak egyféleképpen alakulhat ki. Az persze igaz, hogy minden esetben az izmok terhelését követően fogunk izomlázat érezni. Ennek kialakulása azonban kétféleképpen történhet.

  • Tejsav által okozott izomláz - Amikor nagy terhelésnek teszed ki az izmaid, azok kénytelenek lesznek oxigénfelvétel nélkül energiát nyerni. Ezt nevezzük anaerob munkavégzésnek (pl. súlyemelés, húzódzkodás), amely mellékterméke a tejsav. Ha pedig olyan mértékben termelődik a tejsav, hogy azt a szervezeted nem tudja lebontani, másnap bizony kínzó fájdalmaid lesznek.
  • Mikroszakadások által okozott izomláz - Előfordulhat azonban izomláz akkor is, ha aerob tartományban edzünk (pl. futás, kerékpározás). Ilyenkor apró sérülések keletkeznek az izomrostokon, ezért a fájdalom. Ha tudatosan rádolgozunk a szóban forgó izomcsoportokra, idővel már nem tapasztalunk izomlázat.

“Dolgozz rá az izomlázra!”

Ebben a mondatban lakozik igazság. Ha ugyanis egy alapos bemelegítéssel és nyújtással egybekötött regeneráló edzést végzel, az izomláz gyorsabban elmúlik majd. Ha azonban keményen megdolgozod a kérdéses izomcsoportokat, csak rontasz az állapotodon.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9916671082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása