A Valentin-nap eredete

A Valentin-nap vagy Bálint-nap már világszerte a szerelmesek napja – de honnan ered ez a különleges nap? Milyen szokások élnek a különböző országokban február 14-ével kapcsolatban, és milyen ajándékoktól lesz igazán különleges a Valentin-nap?

Mikor van Valentin nap?

Az egyik leggyakoribb kérdés – valószínűleg leginkább a férfiak körében – legalábbis a Google statisztikái alapján. Erre könnyű válaszolni: február 14-én. De vajon miért pont ekkor, és egyáltalán: honnan ered a szerelmesek napja, amikor a párok megajándékozzák egymást? Mielőtt erre választ adnánk, vizsgáljuk meg, kiről is kapta a nevét, illetve mit is jelent igazából ez a nap.

A Valentin-nap jelentése?

Az angolszász országokban régebb óta kialakult ez az ünnep, a múlt század vége felé kezdett el terjedni a világban is. Méghozzá a vallási hagyományokat háttérbe szorító, világi szerelmes-ünnepként. Ezen a napon a szerelmesek megajándékozzák kedvesüket egy szerelmes üzenettel, virággal, vagy más meglepetéssel, ajándékkal.

De ennél kellemesebb része is volt az ünnepségnek: minden hajadon bedobott egy, a nevét tartalmazó cetlit egy edénybe, amiből az egyedülálló fiúk húztak. Az így létrejött párok együtt töltötték az ünnepséget, de a hagyomány szerint az is előfordult, hogy utána is együtt maradtak. Nem csoda, hogy a keresztény egyház azután rossz szemmel nézte a Luperkália szabad szeretőválasztással összekapcsolódó pogány ünnepét.

valentine-s-day.jpg

A versektől, a csokin át a virágokig

Angliában az első Valentin-napi levelet 1477-ben küldték, ma a The British Library őrzi. Az 1700-as években divatba jöttek a Valentin-verseskötetek, az 1800-as években pedig az üdvözlőkártyák

A 16. században terjedt el a virágcsokrok ajándékozása is. Egy költő, Samuel Pepys 1667-ben egy gyönyörű verssel lepte meg feleségét ezen a napon. Elizabeth pedig egy csokor virággal viszonozta férje ajándékát. Ez a szokás aztán elterjedt a brit előkelőségek, majd az egyszerű emberek között is.

Bálint napi hagyományok hazánkban

A Valentin-nap ugyan viszonylag új szokásnak számít nálunk, Bálint napjához azonban többféle hiedelem is kapcsolódik.

Néhány példa:
- ha egy fiatalasszony Bálint napján félbe vág egy almát, amennyi magot talál benne, annyi gyermeke fog születni
- Bálint-napon babérlevelet kell a párna alá tenni, így a fiatal leány megálmodja a jövendőbelije nevét
- Bálint napjának reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz
- a népi hagyomány szerint ha Bálint-napon száraz idő van, akkor jó lesz a termés

Ajándékok online beszerzése

Az internet térhódításából természetesen a Valentin-napi ajándékozást sem maradt ki. Nem csak virágot, hanem bármely más hasznos dolgot vásárolhatunk kedvesünknek Valantin napra, például sporteszközt is.

A sport szertőinek pedig cégünk kínál egyszerű és megbízható megoldást az online sportszer webáruházában, ráadásul most kedvezményes pink termékek akcióval is kedveskedünk vásárlóinknak - https://www.aktivsport.hu/pink-akció

Tekintse meg webáruházunk választékát - www.aktivsport.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5917304742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása