Hogyan ússz hatékonyabban? (Haladó tippek)

Az úszás az egyik, ha nem a legegészségesebb sport, köszönhetően többek között annak, hogy a lehető legtöbb izomcsoportot képes megmozgatni. Nem mindegy azonban, hogy hogyan úszol. Ha ugyanis nem megfelelő a technikád, könnyen semmissé teheted a napi edzésed. Lássuk, mikre érdemes odafigyelned a medencében.

Erre figyelj mellúszás közben

A mellúszás a legnépszerűbb úszástípus. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki pontosan ismerné ennek helyes módját. Az első fontos kritérium, hogy a vízből való kiemelkedés fázisában igyekezzünk minél magasabbra emelni a testünket, és amikor elérjük a legmagasabb pontot, lendítsük előre a karjainkat.

Az úszásoktatók gyakran javasolják azt a növendékeknek vagy kezdő úszóknak, hogy a karok és a lábak mozgatása során arra törekedjenek, hogy végtagjaikkal egy-egy szívet írjanak le a vízben. Ugyanis ez a helyes mozgás mellúszás során.

A könyöködet végig a víz alatt kell tartanod, valamint arra kell még figyelned, hogy a lábak és a karok ne egyszerre mozogjanak. A leggyorsabb előrehaladást ugyanis akkor tudod elérni, ha a karok húzását követően indítod el a tolást a lábaiddal. 

Továbbá érdemes még figyelned arra, hogy előrenyújtózás alkalmával merítsd a fejed a vízbe, így ugyanis csökkentheted az ellenállást.

aktivsport_21.jpg

Erre figyelj gyorsúszás közben

Amit a legtöbben elrontanak a gyorsúszással kapcsolatban, hogy hassal a vízre fekve próbálják elvégezni a szükséges mozdulatsorokat. Pedig a helyes mód az, amikor minden karcsapásnál átfordulunk a másik oldalunkra, így ugyanis nagyobbat tudunk húzni a karunkkal, azaz gyorsabban, és messzebbre haladunk. 

A másik jellemző hiba, hogy az úszó csípője túlzottan mélyen van a mellhez és a vállakhoz képest, így növelve az ellenállást, ezáltal csökkentve a sebességet. Ezzel ráadásul nagyobb erőkifejtés szükséges a haladáshoz, így idő előtt elfáradsz. Fontos továbbá, hogy levegőt akkor vegyél, amikor a tested kifordul oldalra.
Ahhoz, hogy az úszás még kényelmesebb és hatékonyabb legyen, különféle úszófelszerelésekre is szükséged van, ezeket se felejtsd el beszerezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2516809092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása