Ezzel az 4 jó tanáccsal te is felkészülhetsz a félmaratonra

Áprilistól kezdve egyre több félmaraton távú verseny kerül megrendezésre. Ez az időszak ráadásul egybeesik azzal, amikor a legtöbben visszatérnek a futáshoz. Ezért hoztunk Neked 4 tippet, amivel garantáltan felkészülhetsz a félmaratonra, függetlenül attól, hogy kezdő vagy profi futó vagy.

1. Edzésen NE fusd le a teljes távot

Nem, ez nem elírás. Első pillantásra talán érdekesnek tűnhet az elgondolás, de valójában egy jól megfontolt tanácsról van szó, aminek inkább pszichológiai vonzata van, semmint fizikai. Ez különösen akkor igaz, ha első alkalommal készülsz teljesíteni a távot. Ha ugyanis a verseny előtt még egyszer sem teljesítetted a félmaratont, különösen erős motivációt fogsz érezni, hogy az utolsó szakaszon is mindent beleadj.

2. Iktass be több rövidebb futást, és csökkentsd a hosszútávúak számát

Azt javasoljuk, hogy hétvégenként, amikor a szervezeted egyébként is többet pihen és gyorsabban regenerálódik, fuss hosszú távokat (10 km felett), hétközben pedig fuss rövidebb távokat, amelyekben kombinálod a laza és lendületesebb futásokat. Ez azért fontos, mert az eltérő intenzitású futások más-más izomcsoportokat mozgatnak meg, illetve az anyagcserének is jót tesz, és növeli a tested regenerációs képességét.

aktivsport_09_2_1.jpg

3. Törekedj az edzésterv betartására

A fő szempont a következetes edzésprogram kidolgozása és betartása. E nélkül ugyanis szenvedés lesz a félmaraton. Ahhoz, hogy a megfelelő tervet készíthesd el, fontos, hogy tisztában légy a különböző futási stílusokkal.

Az edzések javarészt futó kirándulásokból (futás és gyaloglás váltakozása), résztávos gyakorlatokból (2 km bemelegítő futás, majd 1-2 km kényelmes tempójú futás), harmadoló futásból (az első és utolsó harmad kényelmes tempóban, a középső dinamikusabban) és hullámzásból (atlétika pályán 100 m egyenes gyors, 100 m kanyarodó kényelmes) álljanak.

Ha pedig szeretnél egy kis extrát vinni a felkészülésbe, érdemes beszerezned egy kéz- és lábsúlyt, hogy még dinamikusabban fejlődhessen az izomzatod.

4. Az felkészülési időszakot igazítsd a szintedhez

Azok számára, akik most készülnek életük első félmaratonjára, vagy korábban már próbálkoztak a távval, de egy időre felhagytak a futással, mindenképpen azt javasoljuk, hogy szánjon 5-6 hónapot a felkészülésre. Azok számára viszont, évek óta rendszeresen futnak, elegendő lehet egy 2-3 hónapos felkészülés is.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1716671086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása