Ezt az X körülményt zárd ki, hogy pihentető legyen az alvás

Sokan megfeledkeznek arról, hogy a megfelelő edzéstervnek elemi része a megfelelő mennyiségű és minőségű, pihentető alvás. Néhányunknak azonban nem megy annyira egyszerűen az éjszakai pihenés, mint a szerencsésebbeknek. Ezért cikkünkben összeszedtük azokat a tényezőket, amelyek a leginkább zavarhatnak a pihentető alvásban.

1. Óvatosan a koffeinnel alvás előtt

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogyan befolyásolja a kávéfogyasztás az edzést. Most azonban arról kell beszélnünk, hogy az alvásra milyen hatással van. A koffein körülbelül 6 óra alatt ürül ki a szervezetből, így a tervezett lefekvés előtt 6 órával már nem célszerű fogyasztunk. 

Továbbá figyelned kell a megfelelő folyadékpótlásra is, hiszen a napközben elfogyasztott kávé is dehidratál, márpedig ilyen állapotban az alvás minősége is romlik.

aktivsport_alvas.jpg

2. Kerüld a kék fényeket lefekvés előtt

A televízió, a számítógép és az okostelefonok is bocsátanak ki kék fényt, amelynek hatására az agyunk azt hiheti, még nappal van, ezért kevésbé képes ellazulni, és nehézkessé válik az elalvás is.

Azt javasoljuk, hogy lefekvés előtt egy órával már ne nézz TV-t, és a laptopodon se sorozatozz. Ha lehet, az okostelefon-használatot is kerüld, ha azonban erre nincs lehetőséged, legalább az éjjeli módot állítsd be a képernyőn, ez ugyanis megszűri a kék fényeket.

3. Felejtsd el a késő esti intenzív edzéseket

Csábító lehet lefekvés előtt néhány órával edzeni egy hatalmasat, mondván “ettől majd könnyebben elalszom.” Ez azonban téves elgondolás. Bizonyos kutatások rávilágítottak arra, hogy a lefekvés előtti intenzív edzés miatt a legtöbben képtelen vagyunk elaludni, ha pedig sikerül is, az alvás első fázisai rendkívül zavartak lesznek.

4. Egy kiadós vacsora alvás előtt? Inkább ne

Két oka is van annak, hogy ezt mondjuk. Egyrészről éjszaka lelassul az anyagcserénk, ezért szervezetünk tápanyagfeldolgozásának hatékonysága is csökken. Ráadásul az alvásminőséget is rontja, ha az emésztőrendszered folyamatosan dolgozik, amíg te megpróbálnál pihenni. Szóval 2-3 órával lefekvés előtt már ne terheld meg a gyomrod.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7917905835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása