Tuti tippek az őszi sportoláshoz!

Lassan itt az igazi ősz, ám nem érdemes elpunnyadni, hiszen ez az évszak a tökéletes a sportolásra. Vége a nyárnak, és ezzel együtt a nagy kánikuláknak is. Ez a szabadtéri sportolásnak kedvez, de akár otthon sem kell a légkondit benyomnod, ha sportolni szeretnél. A mozgás segít elkerülni őszi levertséget, a fáradtságot, sőt, a betegségeket is, így érdemes nekivágni, de nem mindegy, hogy azt hogyan tesszük. Nézzük pár tippet mire érdemes figyelned!

Irány a természet!

A kellemes időben felesleges bezárkózni az edzőterembe, válasszunk inkább kinti sportokat, mint a futás, a kerékpározás, csapatsportok. De akár a kültéri fitnesz parkok is adottak, vagy a fitnesz edzéseidet is csinálhatod kint a kertbe!

Ha a hőmérséklet 5 fok alá csökken, figyeljünk az öltözködésre (ezt még kifejtjük a végén), a hobbisportolóknak pedig ne lélegezzenek a szájon át. Az orrunkon át vegyük a levegőt, így elkerülhető a légúti betegségek kialakulásának kockázata.

stock-photo-fall-in-the-park.jpg

A tápanyagok és vitaminok elengedhetetlenek

Nyáron általában több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, mint egyébként, ezért a szervezetünk tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek ősszel hamar kiürülnek a szervezetünkből. Nem szabad hagyni, hogy szervezetünk hiányt szenvedjen ezekből az értékes tápanyagokból. Éppen ezért igyekezzünk továbbra is sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, emellett pedig támogassuk szervezetünket egy komplex étrend-kiegészítővel, melyben minden fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható a jó erőnléthez és a fitt közérzethez.

Edzés előtt 30-60 perccel érdemes fogyasztani kis mennyiségű szénhidrátot fehérjével, aminek köszönhetően a testünknek több energiája lesz, és nagyobb teljesítményre leszünk képes, mint ha éhesen edzenénk. 

Mozgás alatt és után viszont inkább aminosavakat, fehérjéket ajánlott bevinni, ami segít visszaépíteni az izmokat és gyorsítja a regenerálódást.

Folyadékpótlás: Hideg időben is fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra. Szomjoltásra a szénsavmentes ásványvíz és az izotóniás oldatok a legmegfelelőbbek.

Melegítsünk  és nyújtsunk!

Nem tudjuk elégszer kihangsúlyozni, de reméljük már tényleg nem maradnak el! Hisz hűvös időben még fontosabb a bemelegítés, ugyanis, ha nem mozgatjuk meg elég alaposan az izmainkat, sérüléseket is szenvedhetünk. Ezért fontos, hogy a bemelegítés legyen átgondolt, alapos, mozgassunk át minden izmot, és tartson legalább 10-15 percig. Az edzés után pedig ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem, főleg figyeljünk azokra az izmokra amit igénybe vettünk!

stock-photo-fitness-couple-together-outdoors.jpg

Öltözzünk megfelelően

Nézzük meg milyen időjárás várható, és eszerint öltözzünk, rétegesen ha kell. Levenni még mindig egyszerűbb és a derekunkra kötni egy pulcsit, mint fázni. Ha kiizzadtunk viszont akkor már ne vegyük le, mert könnyen megfázáshoz vezethet.

Tippjei az öltözködésre:

  • 14°C - trikó és rövidnadrág
  • 9 - 13°C - póló és rövidnadrág
  • 5 - 8°C - hosszú ujjú, vékony felső, vékony futónadrág, vagy rövidnadrág, ujjatlan vagy vékony kesztyű
  • 0 - 4°C - hosszú ujjú vékony felső, alá póló, hosszú vékony futónadrág, kesztyű, füleket fedő sapka
  • -4 - -1°C - hosszú ujjú közepesen vastag felső, alá póló, hosszú vékony futónadrág, kesztyű, füleket fedő sapka
  • -3 - -8°C - közepesen vastag hosszú ujjú felső, alá termó aláöltözet, vagy vastag póló, vékony széldzseki, vastag nadrág, ami lehet a széldzseki alsó része is, alá futónadrág, továbbá vastag kesztyű és sapka
  • -12 - -9°C - termó aláöltözet, termó kabát, illetve plusz egy réteg hosszú ujjú felső, termó futónadrág, kesztyű, sapka, símaszk, vazelin a kilátszó bőrfelületekre
  • -13°C-tól - amink van és még mozogni tudunk benne!

Ezek alap tippek, mozgás előtt mindenképpen gyöződjünk meg róla, hogy valóban milyen idő is van. Hiszen egy szeles, párás 3-4 fok kellemetlenebb élménnyel jár és hidegebbnek hat, mint egy napsütéses, szélcsendes -5 (szél-hőérzert kalkulátor)!

A rendszeres sport erősíti az immunrendszert, de ha mégis elkapnánk valamint, akkor semmiképp ne sportoljunk, mert ha megerőltetjük magunkat, azzal az egészségünket kockáztathatjuk. Ilyenkor inkább pihenjük ki magunkat, majd újult erővel vágjunk bele ismét a mozgásba.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4517918801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása