Miben különbözik a fociedzés más edzésektől?

Ha éppen azon gondolkodsz, milyen foglalkozásra lenne érdemes beíratni a gyereket, esetleg csak villogni szeretnél a baráti körödben a sporttal kapcsolatos tudásoddal, ez a cikk épp neked íródott. Röviden elmagyarázzuk, mi a különbség a fociedzések és mondjuk a futóedzések között.

Az egyszerűnek tűnő sportág

Tapasztalataink szerint, amikor egy laikus leül megnézni élete első futball mérkőzését, nem érti, miért olyan nagy show az, hogy 22 férfi kerget egyetlen labdát, az pedig különösen nehezen dolgozható fel, hogy ebben mégis mi a bonyolult.

Arról talán nem kell vitatkoznunk, hogy a futball esszenciája, miszerint lábbal kezeljük a labdát, már önmagában nem egyszerű feladat. Azonban nem is ez a legnehezebb része a fociedzéseknek.

aktivsport_futball_edzes.jpg

A ciklikus és az aciklikus állóképesség szerepe

Ha egy 90 perces mérkőzést követően megnézzük egy játékos statisztikáit, azt látjuk, hogy átlagosan 10 km körüli távolságokat futnak egy mérkőzés alatt. “Ez nem is nagy szám, én egy edzés alatt lefutok ennyit, ráadásul bőven kevesebb idő alatt.” Igen ám, a futóedzések azonban ciklikus állóképességet igényelnek - ahogyan a súlyzós edzések is.

Ezzel szemben a focihoz aciklikus állóképességre van szükség, hiszen egy mérkőzés során a kocogás, a sprint és a közepes tempójú futások gyakran másodpercenként váltják egymást.

Mire kell nagy figyelmet szentelni egy fociedzés során?

Szakértők szerint 5 fontos eleme van a megfelelő felkészülésnek, ha futballról beszélünk. Ezek a robbanékonyság, az állóképesség, a rugalmasság, az agilitás és a táplálkozás. Ahhoz, hogy a játékos teste jól vegye az akadályokat, erre az 5 dologra kell kiemelt figyelmet fordítani.

Emellett érdemes nem elfelejteni a súlyzós erősítő edzéseket sem, továbbá a játékohoz és az edzéshez egyaránt érdemes beszerezni a legideálisabb futballfelszereléseket, hiszen minél kényelmesebb az edzés, annál eredményesebb is lesz.

Ha érdekesnek és hasznosnak találtad a cikkünket, oszd meg ismerőseiddel, ha pedig vannak olyan sporttal és egészséges életmóddal kapcsolatos kérdéseid, amelyeket kifejthetnénk cikk formájában, ne tartsd magadban!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4917905827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása