Minden, ami halloween!

Készülsz már a halloween-re? Nem eléggé! Ha úgy hiszed mindent tudtál erről az ünnepről és a hozzá szorosan kapcsolódó töklámpásról, akkor nem! Mi tudunk újat mondani! Végig vesszük, honnan indult és hová fejlődött halloween ünnepe. 

Mester szintű tökfaragók

Ma már itthon is hagyománya van a halloweeni tökfaragásnak, gondoljunk csak a Hősök terei töklámpás fesztiválra. Sok család áll neki ilyenkor, hogy rémisztő vagy épp kedves fejet faragjon a kisebb-nagyobb tökökből, és meg kell hagyni, vannak köztük kifejezetten míves darabok. 

Kezdjük azzal, hogy egy profi tökfaragó nem konyhai kiskéssel áll neki a faragásnak, hanem tökfaragó készlettel. Tudtad, hogy ilyen is van? Már itthon is lehet kapni, van benne kivágó fűrész, tökvájó kanál, előpontozó, pontösszekötő, különböző méretű és formájú vésők, és még sablonok is, a tökéletes forma kialakításához.

A mesterfokú, a világ legnagyobb kifaragott sütőtökjét 2005. október 31-én készítették, súlya pedig 666,33 kg volt. A legtöbb egyszerre világító töklámpás rekordját a 2006-os halloweenkor rögzítette a Guinness Rekordok hivatalos bizottsága Bostonban, ahol összesen több mint 30 000 darab töklámpás világított egy időben.

halloween.jpg

Az ijesztő halloweeen tök eredete

De hol is kezdődött ez a tökfaragó mánia? Azt bizonyára már sokan tudják, hogy a töklámpás legendája a Brit-szigetekről ered, és egy részeges kovács Jack O'Lantert szimbolizálja, aki becsapta az ördögöt, ezért holt lelke a menny és a pokol közt rekedt, és az ő megnyugtatásaképpen készült el a lámpás a pokol parazsából.

Az izzó töklámpás – amit kezdetben takarmányrépából vagy céklából készítettek, és csak Amerikában cserélték tökre – azóta a holt lelkek támasza és iránymutatója, valamint a gonosz szellemek távoltartója.

Azt azonban kevesebben tudják, hogy a faragott töklámpásnak a magyar történelemben is megvan az eredete, mégpedig egészen XI. századig nyúlik vissza. Ekkor történt, hogy I. László magyar király a Visegrádi vár toronybörtönébe zárta az ellene szervezkedő Salamont, és megparancsolta az őröknek, hogy töklámpásokat aggasszanak a torony köré, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. Ez olyan jól sikerült, hogy a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak, és tőlük ered a mondás: fénylik, mint Salamon töke. Ugye már Te is hallottad? :) 

Számtalan módja van tehát annak, hogyan tudsz halloweenezni. Mi egy kis kuponnal készültünk Nektek ebből az alkalomból, hogy az ijesztő hosszú hétvégén 15% kedvezménnyel vásárolhass webshopunkban!

Nem kell mást tenned mint a kosárban beírni a AKHV15 kuponkódot október 29-31. között és máris Tiéd a kedvezményt! További infókért a kuponról keresd fel facebook oldalunkat: www.facebook.com/aktivsport.sportboltwebaruhaz/

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8917963908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása