Tuti tippek kezdő kempingezőknek!

Semmi sem tudja jobban feltölteni az embert, mint a természetben töltött idő. Bármennyire is vágyunk arra, hogy megtapasztaljuk, milyen érzés a modern technológiától távol, a vadonban boldogulni, ódzkodunk kimozdulni a komfortzónánkból. Adunk néhány tippet, hogy le tudd győzni az ismeretlentől való félelemed, és bátran belevághass a kempingezésbe!

Mire van szükségem egy kempingezésen?

Mielőtt bármibe is belevágnál, fontos, hogy tisztázd, mit szeretnél pontosan. Felejthetetlen kalandot a barátokkal egy erdő közepén, családi nyaralást egy komfortos kempingben, esetleg egy magadat próbára tevő túlélőtúrát? Csak ennek a kérdésnek a tisztázása után döntsd el, hogy mi az, amit magaddal viszel, hol verj tábort, milyen programokat szervezz.

Sátor választásnál gondold végig, hány embernek lesz rá szüksége, és hol fogsz túrázni, kell-e olyan sátor például, ami jobban véd a szélsőséges időjárási viszontagságok ellen. Ugyan a sátrak vízállók, nem hőszigeteltek, ezért mindenképpen magad alá kell tenned valamit éjszakára. Ez lehet polifoam, de ha több kényelemre vágysz, vegyél egy felfújható matracot, amely minél magasabb annál kényelmesebb. Ezekre jön majd a hálózsák, vagy takaró. Ezt is az időjárási körülményeknek megfelelően válaszd ki.  

A mindennapi tábori élethez szükséged lesz mosogatókészletre, tisztálkodószerekre, vízhatlan zsákokra, kötélre, elsősegélycsomagra és az elmaradhatatlan bicskára. Ha elfér, jól jöhet egy kis gázfőző is.

stock-photo-father-and-son-drinking-tea.png

Hogyan válasszunk táborhelyet?

Csábító lehet egy hosszú út vagy túra után a sátrat az első tisztás egy tetszőleges pontján felverni, de ha szeretnél a lehető legnagyobb kényelemben kempingezni, akkor érdemes megfontolnod néhány tanácsot. Mielőtt azonban hozzálátnál a sátor felállításához, bizonyosodj meg róla, hogy a közelben nincs ösvény, amit éjszaka valaki, esetleg valami használhat. Keress lapos, kemény és egyenletes talajt. A fák is hasznosak, hiszen felfogják a szelet, és kiköthetsz hozzájuk ponyvát vagy függőágyat, de ne verd a sátrat túl közel a fához vagy lógó ágak alá. Mérd fel az uralkodó szélirányt is, a sátor bejárata ne arra nézzen.

Ha kifejezetten kempingbe mész ott lehet megszabják a sátor helyét. Erről jó előre tudni, és indulás előtt felmérni a terepet. hogy ne kelljen az időt a sátor többszöri felverésével tölteni, illetve ha a szomszédok túl zajosnak tűnnek, mi pedig egy kifejezetten nyugodt és csendes hétvégére vágyunk, el tudjunk időben költözni.

Kész a sátor, hogyan tovább?

Most már csak annyi a dolgod, hogy élvezd a kempingezést. Innentől minden éppen úgy zajlik, ahogy otthon is, annyi különbséggel, hogy most a természetben vagy.

Keressetek egy közös teret ahol beszélgettek, nyilván ez ott lesz ahol a tüzet is rakjátok. Tüzet nem csak egy finom vacsora miatt érdemes rakni, hanem meleget ad és hangulatot is ad. A kempingben derítsd ki, hogy lehet-e, és ha igen, mik a szabályok. Magyarországon az erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatsz tüzet.

Tűzrakáskor kotord el a környékről az avart és minden más éghető anyagot, csak a csupasz föld maradjon, hogy ne okozzon gondot egy kipattanó szikra sem. Csak lehullott ágakat használj, fogsz találni bőven. Miután eloltottad a tüzet, ellenőrizd, hogy kialudt-e teljesen, öntsd le vízzel, az a legjobb. Soha ne hagyd őrizetlenül a tüzet!

Előfordul, hogy kempingezés közben az idő rosszra fordul, és elered az eső. Ne keseredj el, inkább használd ki a helyzetet, mosd ki a szennyest vagy maradj a hálózsákodba bugyolálva, pihenj, hallgasd az esőt, figyelj a belső énedre. Ha viszont már három napja megállás nélkül esik, irány egy szálláshely!

stock-photo-camping-tent-sea.png

Ne feledkezz meg a gyerekekről sem!

Ha gyerekekkel mész túrázni, neki is adj saját kempingfelszerelést, hogy ők is maradéktalanul élvezhessék a természetben töltött időt. Készítsd be játékokt könyvet nekik, de a természet a legjobb hely, ahol testközelből tudsz neki tanítani rengeteg dolgot az állat-és növényvilágról. A telefonokat most tegyétek félre, és gyűjtsetek tollakat, leveleket, figyeljétek a madarakat, és a rovarokat. Kapjanak ők is egy saját hátizsákot, amibe a számukra fontos dolgokat pakolhatják, amit például azt amit a természetben gyűjtöttek. 

Jó szórakozást! 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6918044422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása