A biztonságos futás, amire muszáj odafigyelned

Ahogy egyre inkább melegszik a levegő, sokkal bátrabban vágunk bele a futásba a szabadban, ahelyett, hogy az otthoni fotópadon küzdenénk a zsírégetéssel. Attól azonban, hogy korán világosodik reggelente és későn sötétedik este, még nagyon sok dologra oda kell figyelnünk, ha a szabad ég alatt szeretnénk sportolni. A biztonságos futás alapjainak ismerete nem csak nőknek, hanem férfiaknak is rendkívül fontos.

 

Szeretünk zenével futni, mert lendületet ad, javítja a hangulatot és jelentősen segít abban, hogy energikusabban, könnyedebben edzhessünk. Ez eddig mind szép és jó, csak azt felejtjük el sokszor, hogy egyáltalán nem biztonságos az, ha mindkét fülünkben ott a fülhallgató, amiben maximum hangerőn ordít a zene. Egyrészt hajlamosak vagyunk teljesen belefeledkezni kedvenc számunk dalszövegébe, másrészt nem halljuk a külső zajokat. Ahhoz, hogy megfelelő biztonsággal tudjunk futni a szabadban, csak az egyik fülhallgatót tegyük be a fülünkbe. Így halljuk, ha autó közeledik és időben észlelhetjük a lehetséges veszélyforrásokat.

futas2.jpg 

Vannak, akik inkább egyedül szeretnek futni és vannak, akik csoportosan vagy párban. Utóbbi kettő sokkal veszélytelenebb, hiszen a másik tud figyelmeztetni minket, ha valami baj van, esetleg autó van a közelben, amire oda kell figyelni. Az egyedül futás nem csak azért veszélyes, mert a hírek másról sem szólnak, csak támadásokról, hanem azért is, mert ha nem viszünk telefont és megsérülünk, nem tudunk segítséget kérni. Érdemes tehát párban futni, főleg nőként. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy mindig tudatnunk kell valakivel, hogy hová indulunk, illetve mennyi ideig szándékozunk edzeni.

 

Fontos még a láthatóság is. Nem véletlen, hogy láthatósági mellényt kell(ene) viselni futás közben, hiszen ha sötétben futunk, az autósok nem feltétlen vesznek észre minket. A balesetek megelőzésének érdekében így mindenképp érdemes olyan futófelszerelést választani, ami visszaveri a fényt. Szerencsére a divat sem hagy minket cserben, hiszen egyre több neon színű, fényvisszaverős cipő vagy kiegészítő kapható, melyek jól láthatóvá tesznek minket már a félhomályban is.

 

A biztonságos futáshoz összességében tehát nem kell sok dologra odafigyelnünk, viszont ezeket az apróságokat érdemes betartanunk a saját, illetve a környezetünk épségének érdekében is.

Jó futást!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr888740654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása