Mi is az a saját testsúlyos edzés?

Mindenki, aki konditerembe jár, valamilyen eszközt használ ahhoz, hogy edzeni tudjon. A már jól bevált edzéstervet nem szakítják meg, rutinosan közlekednek a gépek között, tudják, mi mire való és képben vannak arról is, mire van szükségük ahhoz, hogy tökéletes eredményt érjenek el.

 

Igen ám, de előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyólag nincs lehetőség arra, hogy eljussunk a konditerembe. Pánikra semmi ok, van megoldás! Ez pedig a saját testsúllyal történő edzés. Ahhoz ugyanis, hogy fitt legyél, nem feltétlen kell súlyt emelned. Az erőedzéshez tökéletes kiindulópont, ha pedig valakinek épp nincs lehetősége eljutni az edzőterembe, bátran kezdjen a saját testsúlyával edzeni. De mi is ez pontosan?

 

Az az edzésforma, amely segít az izomméret, illetve az erő növelésében. Emellett pedig javítja az egyensúlyt, az állóképességet és a mobilitást is. A 21. század egy új korszak, még a testépítés szempontjából is. A “calisthenics” egy angol fogalom, amely szabad fordításban tornagyakorlatokat jelent. Új, egyre inkább elterjedő és népszerűsödő mozgalom, rengeteg követővel maga mögött.

sajat_testsulyos_edzes.jpg 

A calisthenics lényege az, hogy saját testünket használjuk az erősítő gyakorlatok elvégzéséhez. Magyarul tehát nem használunk semmilyen eszközt vagy súlyzót ahhoz izomépítés céljából. A legjobb ebben az edzésformában, hogy nem szükséges konditerembe járnunk ahhoz, hogy elvégezzük a gyakorlatokat.

 

Csinálhatjuk egyedül a négy fal között, de a szabadban is. Magyarországon is számos olyan felnőtt játszótér (úgynevezett kondipark) jött létre, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a saját testsúlyunkkal edzhessünk. Az utcai edzés, másnéven Street workout mára nem csak azért népszerű mozgásforma, mert felmérhetjük és növelhetjük teljesítőképességünket, hanem gyakran csoportosan, jó hangulatban zajlanak.

 

A saját testsúlyos edzéstervet végezhetik azok, akik most kezdenek sportolni, de azoknak is kiváltképp ajánlott, akik már évek óta edzenek. Elengedhetetlen, hogy hagyjunk megfelelő időt a testünknek és az agyunknak ahhoz, hogy összehangolódjanak. Emellett fontos az is, hogy minden gyakorlatból a legtöbbet hozzuk ki. A kezdők hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy folyamatosan váltogatják a gyakorlatokat. Nem érdemes idő előtt továbblépni egy gyakorlaton.

 

A technikára való koncentrálás fontosabb, mint a folyamatos ismétlés. Az edzés hatékonyságát kell növelned.

 

Az, hogy melyik a jobb edzésforma, még mindig vitatott. Mind a konditermes, mind a saját testsúlyos edzésnek megvannak a maga előnyei. A változás gyönyörködtet, szóval ha unalmassá és monotonná válik a súlyzók emelgetése, érdemes lehet kipróbálni egy új, kicsit más technikát is.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr328853946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása