Sportolás szívbetegséggel: tilos vagy szabad?

Rendszeres testmozgással megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, és akár tüneteink is csökkenthetőek, persze ez attól függ milyen problémával küzdünk. Évtizedekkel ezelőtt még szigorúan eltiltották a sportolástól azokat, akik szívbetegséggel élnek együtt, ma már ezt máshogy látják a szakemberek.

 

Az évek múlásával számos kutatás során tudták bizonyítani, hogy a sportolásra még a szívbetegséggel küzdőknek is szüksége van. Ebben az esetben viszont alaposan át kell gondolni, ki milyen testmozgást választ és nem feltétlen szabad innen-onnan összeszedett információkra támaszkodni.

sziv.jpg 

A sport nem csak az egészséges életmód kialakításához szükséges, hanem az egészség fejlesztéséhez, annak megőrzéséhez is.

 

Szívbetegek számára fontos, hogy mindenképp kikérjék kardiológus véleményét arról, milyen edzésformák ajánlottak számukra. Alapos orvosi vizsgálatok során ugyanis kiderül, ki mennyire terhelhető és mire kell odafigyelnie sportolás közben.

 

A szív- vagy érrendszeri betegségekkel élőknek mindenképp szüksége lesz egy terheléses vizsgálatra, amely eredménye alapján meg lehet állapítani, milyen mozgásforma ajánlott a számára.

 

Legtöbb esetben a gyógytornász segítségével végzett testmozgást javasolják, azonban ez az állapottól is függ. Azok, akiknél alig jelentkeznek a tünetek vagy teljesen tünetmentesek, végezhetnek olyan edzéseket, amelyek nem terhelik túl a szervezetet.

 

Ilyen például a kocogás és a gyaloglás is. Amire különösen oda kell figyelni szívbetegséggel való sportolás esetén a fokozatosság. Azok, akik soha nem sportoltak, nehezebb helyzetben vannak abból a szempontból, hogy nulláról kell kezdenie az edzést. Akik korábban már végeztek testmozgást, fokozatosan növelhetik ennek az időtartamát. Így nőni fog az állóképességünk, egyre könnyebben fogjuk bírni a testmozgást.

 

Az állapottól függ, hogy kinek milyen mennyiségű és intenzitású mozgásra van szüksége. Részletes orvosi vizsgálatok nélkül azonban semmiképp nem szabad belevágni az edzésbe. 

 

Ha sportolás közben mellkasi fájdalmak jelentkeznek, a megszokottnál nehezebbé válik a légzés, azonnal fel kell keresni az orvost.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3511356856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása