Kerekeken vagy pengeélen, avagy a korcsolya és görkorcsolya különbségei

Sokan teszik fel a kérdést, hogy jégen vagy aszfalton jobb vagy egyszerűbb korcsolyázni.

Szerintünk egyik sem mondható egyszerűbbnek, sem kevésbé élvezetesnek, van azonban néhány alapvető különbség a jég- és görkorcsolya között, melyekről nem árt, ha tudsz.

aktivsport_47_1.jpg

A korcsolya és a görkorcsolya közti különbségek

Bár lényeges különbség, de a görkorcsolya és a jégkorcsolya nyilvánvalóan nem csak abban különböznek egymástól, hogy az egyiket jégen, a másikat pedig aszfalton vagy görkorcsolyázásra alkalmas egyéb felületeken (pl. kifejezetten ebből a célból épített pályákon) lehet gyakorolni.

Ezt azért fontos rögtön az elején kiemelni, mert ezáltal nyilvánvalóvá válik, hogy pusztán az egyik ismeretéből még nem adódik, hogy a másik eszközzel is könnyedén boldogulunk.

A jégkorcsolya például sokkal merevebb, mint az aszfalton használatos társa, és itt nem csupán a pengére gondolunk, hanem a teljes korcsolyára.

Éppen ezért teljesen különböző mozdulatokat kell megtanulnunk, ha például műkorcsolya-gyakorlatokat szeretnénk bemutatni, és mást, ha aszfalton szeretnénk szlalomozni.

Jégkorong vagy street hockey?

A street hockey, vagyis a jégkorong aszfalton játszott változata is alapvető különbségeket mutat a jégkoronggal szemben.

A legkönnyebben tetten érhető különbség, hogy a slide-ok sokkal egyszerűbbek a jégen, mint az aszfalton, ellenben az aszfalton lényegesen egyszerűbb például a gyors fordulásokat végrehajtani.

Honnan tudjam, hogy a jégkorcsolya vagy a görkorcsolya a nekem való?

Erre nehéz egyértelmű választ adni.

Anélkül, hogy mindkettőt kipróbálnád, lehetetlen teljes magabiztossággal állítani, hogy melyikhez van több érzéked. Ráadásul a két sport közötti különbség leginkább akkor körvonalazódik, amikor félprofi vagy profi szinten szeretnéd űzni valamelyiket. Ha csak annyira vágysz, hogy a téli forralt borozások előtt egy kellemeset korcsolyázz, felesleges ezen gondolnod.

Sőt, bár a mozdulatsorok rendkívül különbözőek, ha görkorcsolyával már tapasztalatot szereztél, akkor a körbe-körbe korcsolyázásba a jégen is gyorsan beletanulsz majd.

Ha kedvet kaptál egy kis korizáshoz, használd ki Black Friday akcióinkat, és vásárold meg a szükséges kiegészítőket kedvezményes áron!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6813357563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása