Tévhitek az edzéssel kapcsolatban

A zsírégetés egy örök téma, nem lehet eleget beszélni róla. Most szeretnénk eloszlatni a tévhiteket, és néhány fontos dologra felhívni a figyelmet. Ha ismered ezeket a dolgokat, akkor is jól fog jönni egy kis ismétlés. Na nézzük! 

„Ha súlyzóval edzem, túl izmos leszek.”

Nem feltétlenül! Ezt a folyamatot Te irányítod, mégpedig szépen lassan. Nem lesz belőled testépítő egyik napról a másikra. Ahhoz elég nagy súlyok kellenének, és rengetek fehérje bevitel. Lehet szép, tónusos hasizmod, ha a megfelelő gyakorlatokat csinálod, legyen az súlyzós edzés vagy saját testsúlyos. No persze, ha jól étkezel!

„Ahhoz, hogy lapos hasam legyen, sok hasprést kell csinálnom”

Nem elég a hasprés, az egész területét meg kell erősíteni, és a helyes tartás is sokat számít. Ahhoz, hogy a has lapos legyen, el kell tüntetni az izom felett elhelyezkedő zsírpárákat és meg kell erősíteni az izmokat. Tehát a helyes táplálkozás, kardió és erősítés is kell hozzá. A megfelelő táplálkozás-kardió kombináció pedig a többlet zsírtól szabadít meg.

„Kb. 20 pernyi edzés után indul be a zsírégetés”

Igaz, hogy az elraktározott zsírokhoz a rendelkezésre álló CH tartalékaink teljes kimerülése után nyúl a szervezet. De ez pontosan mikor is következik az sok mindentől függ. Függ a CH-tól, az hogy mit ettél edzés előtt és mikor valamint, hogy milyen intenzitású edzést végzel.

Ha nagyobb intenzitású edzést csinálsz éhgyomorra, akkor igaz hogy égni fog a zsír, de a szervezet ilyenkor az izmokat is elkezdi leépíteni.

Ha alacsonyabb intenzitáson edzel és nem éhgyomorra, akkor valóban helyénvaló ez a körülbelüli 20 perc utáni zsírégetés. Viszont egy alacsony intenzitású edzést tovább is kell csinálnunk 20 percnél hogy a kívánt mennyiségű tápanyag kerüljön felhasználásra a szervezetben. 

Te azt válaszd, ami Neked a legideálisabb. Mindkét intenzitású edzéssel jól jársz, a lényeg az hogy valamit mozogj!

276009-izom-erosites_1200x630.jpg

„Annyi ideig ég a zsír, amíg edzem”

Ez így van, ha állandó intenzitású edzésről beszélünk. Például elégetünk 400 kalóriát 30 perc kocogással, szemben egy 20 perces magas intenzitással, amellyel (a aktivitás mérőnk szerint) ez idő alatt csak 300 kalóriát égetünk el. Ennek alapján ki akarna 20 percet szenvedni, mikor 30 perc könnyed, egyenletes tempójú futással többre megyünk?

És itt lép be a képbe az edzés utáni égető hatás. A magas intenzitású edzéseknél ha jól sikerült az a 20 perc utána még órákig égetheti a szervezeted a zsírt a nyugalmi időben is. Vagyis ebből a szempontból sokkal hatékonyabb egy magas intenzitású edzést. De az elején ne vidd túlzásba, ha kezdő vagy ne kezd a magas intenzitású edzésekkel. Ha már lesz egy kis edzettségi szinten, akkor tedd magad próbára. 

A lista a teljesség igénye nélkül készült, ha hozzá tennél valamit, segítenél a többi olvasónak, akkor írd meg kommentben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8116198036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása