Téli extrém sportok adrenalinfüggőknek

Akiknek nem elég az óriás műlesiklás elrettentő magassága, a száguldó bob hihetetlen sebessége, vagy a jéghoki meccsek brutális küzdelme, azoknak az X játékok során bemutatott téli extrém sport versenyek jelenthetnek igazi kikapcsolódást.

A Minneapolisban megrendezett extrém sportok olimpiájaként számon tartott versenyeken magyar sportolókkal is találkozhatunk, és könnyen előfordulhat, hogy nemsokára hivatalos olimpiai sportolóink között láthatjuk őket, hiszen egyre több extrém sport kerül be az olimpiai sportok közé. Mi a választék az adrenalin függők számára? Részletek cikkünkben!

Snowboard

Az olimpiai snowboard kiválósága, Shaun White is az extrém sportok versenyeinek köszönheti sikerei jó részét, aki úgy érkezett 2006-ban a téli olimpiára, hogy az extrém sportok legnagyobb eseményének számító téli X-Gamesen fél tucat aranyat nyert. Népszerűségét jól jelzi, hogy még a csalódást keltő 2004-es félcsőben megszerzett negyedik helyezése ellenére is róla beszéltek a legtöbbet Facebookon a téli olimpia sportolói közül.

A félcső az egyik leglátványosabb szám a snowboardon belül, ami elég szorosan kötődik a klasszikus gördeszkás-görkorcsolyás félcsöves versenyekhez. A versenyzőknek különböző trükköket kell bemutatniuk, ezeket egy hatfős zsűri pontozza. Kétszer van lehetőség lecsúszni a pályán, a végső pontszámot pedig úgy átlagolják, hogy nem veszik figyelembe a legmagasabb és a legalacsonyabb pontszámot. Az eddigi legmagasabb pontszámot egyébként Shaun White tartja, aki 48,4-et kapott az egyik menetére 2010-ben Vancouverben.

aktivsport_03_2_kep_1.jpg

Krossz

Az egyetlen szám, amin kettőnél többen indulnak egyszerre. 4-6 versenyző áll rajthoz, akiknek egy különböző akadályokkal nehezített pályán kell leérniük minél hamarabb. Értelemszerűen az nyer, aki legelőször átér a célon.

A 2006-os torinói téli olimpián a krossz női számában az amerikai Lindsey Jacobellis iszonyatosan elhúzott a többiek elől, és akkora előnnyel vezetett, hogy már borítékolni lehetett volna az aranyat, ám annyira biztos volt a győzelmében, hogy az utolsó előtti ugratónál megpróbálkozott egy trükkel, de sajnos rosszul landolt, így az utolsó pár méteren megelőzte svájci ellenfele. Jacobellis bevallotta, hogy a közönségnek akart imponálni azzal, hogy toronymagasan vezetve, a cél előtti utolsó buckák egyikén még csinál egy menő trükköt. Egy évvel később szinte ugyanezt a bakit követte el az X-Gamesen is, amikor szintén nem sikerült a trükk és nem sokkal a cél előtt elesett. A sportoló azóta minden olimpián indult, de egyszer sem sikerült érmet szereznie.

Big Air

Egy teljesen új olimpiai szám, ami a síugrás és a félcső keverékéből alakult ki. A motoros extrém versenyekhez hasonlóan itt az a lényeg, hogy a versenyző egy hatalmas rámpáról/ugratóról elemelkedve a legjobb trükköket mutassa be landolás előtt.

Nem ritka, hogy a versenyzők akár 3-4-szer is megfordulnak a tengelyük körül egy trükk során, de legalább ennyire gyakoriak a szaltók is, illetve az olyan trükkök, amiket kizárólag csak egy-egy versenyző képes megcsinálni. A lesikláshoz emelt sánc közel tíz emelet magas.

Slopestyle

Azoknak, akik még tovább szeretnék feszíteni a határokat, ott a slopestyle, amely két extrém sport szerelemgyereke, a félcsőé és a big airé. A versenyzők maguk dönthetik el, hogy milyen elemeket szeretnének használni a pályán, lehet szó korlátról, asztalról, boxról és rengeteg trükkökhöz használt elemről.

A versenyzőnek lefelé csúszás közben ezeken kell trükköket bemutatnia, mint például a gördeszkázásból ismert korláton csúszás vagy a többi számból ismert különböző figurák, fordulások, szaltók. A zsűrizés úgy zajlik, mint a félcső esetében.

Ti próbáltátok már valamelyiket? Milyen extrémebb téli sportot űztök? Írjátok meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2416395866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása