Mire kell figyelnem, ha városban akarok biciklizni?

Évről évre egyre népszerűbb közlekedési forma a biciklizés. Sok esetben gyorsabb, mint a tömegközlekedés, ráadásul pozitív élettani hatásokkal is bír. Feltéve, ha az ember tudja, mire figyeljen oda, ha városi kerékpározásra adja a fejét. Máskülönben komoly problémák is adódhatnak.

Az első és legfontosabb szabály, tanuld meg a KRESZ-t!

Bár Magyarországon nincs KRESZ-tudáshoz kötve a kerékpározás lehetősége, de hidd el, saját érdeked, hogy mindig tisztában légy a különböző forgalmi szituációkkal. Ha nem ismered a közlekedési táblák és egyéb jelzések jelentését, sokkal nagyobb valószínűséggel leszel baleset áldozata - vagy éppen annak okozója.

Az AppStore-ból letölthető KreszTeszt applikáció ingyenes lehetőséget biztosít a gyalogosok és kerékpárosok számára szükséges szabályok megtanulására. Az Android készülékekre letölthető verziót ezen a linken találod.

aktivsport_33_2_1.jpg

Légy türelmes és körültekintő!

Nem újdonság, hogy az autósok és a kerékpárosok nem ápolnak jó viszonyt. Ennek az egyik legfőbb oka a türelmetlenség. Ha például egy parkoló autó mellett haladsz el, fordíts nagy figyelmet arra, nehogy egy hirtelen kinyíló ajtóba csapódj.

És lehetőleg ne lavírozz a kocsisorok között, ugyanis bármelyik pillanatban találkozhatsz egy éppen sávot váltó autóval. Még a legkeskenyebb kormánnyal ellátott kerékpárral is meghúzhatod az autók fényezését, és hidd el, ezt minden autós a szívére venné.

Nem mindegy, milyen ruhában biciklizel

Nyilvánvalóan nem fog mindenki kerékpáros ruházatban tekerni, de ha másért nem is, legalább kényelmi szempontok miatt érdemes átgondolnod, milyen ruhában kerékpározol. Mindenképpen lapos cipőt vegyél fel, és egy nem túl szűk nadrágot. Ha pedig a célállomáson nincs lehetőséged tusolni, egy váltófelsőt is magaddal vinned.

Megfelelő kerékpáros tartozékok

Mielőtt útra kelnél, mindenképpen gondoskodj a hiánytalan biciklis felszerelésről! Például szerezz be minőségi biciklilámpákat! Egyrészt kötelező (a rendőr büntet a hiánya miatt), másrészt nagyban csökkenti a baleset kialakulásának esélyét. Ugyanez vonatkozik a biciklicsengőre is. Ezenkívül ami még fontos az a biciklis sisak és az egyéb védőfelszerelések, könyök és térdvédő. 

Ezenfelül mindenképp vásárolj egy masszív kerékpárzárat is, nehogy valaki eltulajdonítsa szeretett kétkerekű járműved.

Kellemes és biztonságos kerékpározást kívánunk! Esetleges kérdéseiddel fordulj hozzánk bizalommal!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5816083662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása