Az ülés az új dohányzás?

A sok ülés sokkal rosszabb hatással van szervezetünkre, mint gondolnánk, hiszen ez a testhelyzet a legkártékonyabb számunkra. Összeszedtük, melyek a legártalmasabb mellékhatásai, és mit tehetünk ellenük. Hogyan kompenzálhatjuk ülő életmódunkat?

Az ülő életmód mellékhatásai

Mivel szervezetünk eredetileg nem ülésre lett kitalálva, így ez a testhelyzet számos negatív következménnyel jár. Egy kutatás során, melyben sofőrök és biztonsági őrök egészségét vizsgálták, arra jöttek rá, hogy az ülő munkát
végzőknél kétszer olyan valószínű a szívbetegségek kialakulása.

Ez a sok üléstől kialakult görnyedt tartásunknak is köszönhető, melynek hatására rekeszizmunk sem tudja minden belégzéskor megfelelően masszírozni belső
szerveinket, valamint a járás izommunkája is sokkal kevesebb az optimálisnál, ezért vénás és nyirokkeringésünk sem tud megfelelően működni.

Mivel testünk mozgásra lett kitalálva, így gerincünkre hatalmas nyomás nehezedik a sok ülés közben, mely gerincünknek hatalmas terhelést jelent. Melyben a túlzott terhelés hatására kopások és meszesedések alakulhatnak ki. Sajnos azonban a gerincsérv ma már nem csak nagyszüleink betegsége, hiszen nem csak a felnőttek töltenek egyre több időt a monitor előtt görnyedve, de a gyerekek is elfogytak a játszóterekről és parkokból, hiszen helyette ők is tablettel vagy telefonnal a kezükben ülnek valahol.

Mit tehetünk gerincünk védelmében?

Mint említettük, testünk egy mozgásra optimalizált szerkezet, ezért fontos, hogy ennek megfelelően használjuk.
Igyekezzünk minél több mozgással kompenzálni ülő életmódunkat, és szabadidőnket olyasmivel töltsük, ami nem köta székbe vagy kanapéra minket.

Gerinctornával, pilatesszel és jógával igen sokat tehetünk egészségünkért, hiszen ezekben a mozgásformákban nagyon sok mély izmunkat megdolgoztatjuk, melyek segítenek gerincünk tehermentesítésében.

De jót tehet az is, ha időnként sétálunk egy nagyot a szabadban, hiszen az egyenetlen talajon való járás arra készteti testünket, hogy eredeti funkciójában működjön és a mozgásban részt vegyenek törzsizmaink is. Még intenzívebbé tehetjük a sétát, ha nordic walkingra váltunk, melynek során a kezek folyamatos munkája révén a testünk 90%-a részt vesz a mozgásban. Ezzel a mozgásformával nem csak kíméletesen terhelhetjük gerincünket, de értékes időt tölthetünk a szabadban.

A vízi sportok is szuper hatással lehetnek gerincünkre, hiszen ezek a leginkább ízületkímélő mozgásformák, azonban úszás közben például folyamatosan dolgoznia kell gerincünknek is. Az Aquafitness során pedig úgy edzhetjük törzsizmainkat, hogy közben gerincünk feszülése enyhül, így ez a mozgásforma időseknek is bátran elkezdhető.

aktivsport_05_kep_1.jpg

Gerincvédelem az irodában

Reggel munka előtt egy rövid kocogás, vagy ha lift helyett a lépcsőt használjuk és máris sokat tettünk gerincünkért. Figyeljünk arra is, hogy minden órában legalább 10 percre álljunk fel, és mozgassuk kicsit át magunkat, vagy sétáljunk pár percig, hogy vér és nyirokkeringésünket egy beindítsuk. Ez nem csak agyunkra, de egész testünkre frissítően fog hatni.

Amennyiben van lehetőségünk, tegyük munkahelyünket is egészségesebbé! Szék helyett üljünk időnként labdára,
vagy válasszunk olyan háttámlát, mely nem engedi görnyedni hátunkat! Próbáljunk törekedni a hasi légzésre, hiszen ha így teszünk, sokkal több oxigén jut agyunkba, így jobban tudunk koncentrálni és kevésbé fáradunk el.

Ez csak kezdetben igényel egy kis odafigyelést, egy idő után azonban automatikussá válik, így észrevétlenül javíthatunk egészségünkön, hiszen ez a fajta légzés közben masszírozhatjuk belső szerveinket, ezáltal felpörgethetjük vérkeringésünket és nyirokkeringésünket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4016449178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása