Ezeket érdemes tudnod a fogvédőkről

A küzdősportok szerelmesei pontosan tudják, hogy egy mérkőzést nem kezdünk el fogvédő felhelyezése nélkül. Nem csak számukra fontos azonban a megfelelő védelem biztosítása, hiszen akadnak további sportok is, melyek sérülésveszélyükből adódóan megkövetelik a fogvédők viselését. Lássuk, mik a legfontosabb tudnivalók a fogvédőkkel kapcsolatban!

A fogvédő számos sportban fontos

Sokan nem tudják, de nem kizárólag a küzdősportok művelői viselnek fogvédőt. Az amerikai futballban, a jégkorongban és a lacrosse-ban is kötelező a fogvédők viselése, hiszen a speciális felszerelés, pálya és szabályok ellenére is rendkívül sérülésveszélyesek az említett sportágak.

aktivsport_45_3.jpg

A fogvédők típusai

Kialakításuk szerint kétféle fogvédőt különböztetünk meg. Az egysoros fogvédőt és a kétsoros (vagy duplasoros) fogvédőt. Az egysoros fogvédő a felső fogsor védelmét szolgálja, míg a duplasoros a felső és alsó fogsorokat egyaránt megóvja a sérülésektől.

Elkészítésmódjukat tekintve beszélhetünk melegvizes, kétkomponenses, illetve géles fogvédőkről is. Az utóbbi két típus illeszkedik a leginkább a fogsorhoz, így védelmi és kényelmi szempontból egyaránt tökéletes választásnak bizonyulnak. 

Ma már okosfogvédők is vannak

Sokan már meg sem lepődnek azon, hogy az okstelefonok, okosotthonok és mindenféle okoskütyük világában a fogvédők is okosak. De miért van erre szükség? Az okosfogvédőket leginkább az agy sérüléseinek elkerülése miatt használják - bár a párhuzam elsőre talán érdekesen hangozhat. 

Az okosfogvédők tartalmaznak egy gyorsulásérzékelő chipet is, amely rögzíti, hogy a sportolót milyen irányból milyen erősségű ütés érte. A fogvédő a rögzített információt a partvonal mellet álló stábnak továbbítja, akik így felelős szakmai döntést hozhatnak (pl. lecserélik a játékost), illetve idejében orvosi ellátást biztosíthatnak a játékos számára, amennyiben erre szükség van.

Okosfogvédőre nyilvánvalóan a profi sportolóknak van szüksége. Hagyományos kivitelezésű fogvédőkre azonban mindenkinek, aki olyan sportot űz, mely magában hordozza a fejre mért ütések veszélyét. Ezért érdemes beszerezned egyet, mielőtt újra ringbe szállsz, vagy sisakot húzol egy meccs előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6917905921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása