Miért jó, ha homokozunk?

A kertben, játszótéren vagy a strandon, nyáron sok lehetőség van rá, hogy a gyerekek homokozóban játsszanak. A várépítés, sarazás és a homoksütik készítése nemcsak jó játék, de remek fejlesztő eszköz is!

Kézügyesség

A vizes homokkal könnyebb dolgozni, mint gyurmával, a homokozás tehát remek előkészítés a kéz- és karizmok edzéséhez. Az alagútásás, lapátolás komoly erőpróba egy kisgyermek számára, a homokban közlekedő járművek tologatása, vagy a megépített várak díszítése komoly odafigyelést igényel. 

20180731_1_homokozo.jpg

Szókincsfejlesztés

A homokozás közben számtalan alkalmunk kínálkozik arra, hogy a színeket, ellentéteket vagy épp a formák neveit a gyermek megtanulja. A nagyobbakkal a homokba bottal vagy akár kézzel is tudunk már betűket vagy szavakat írni. 

Logikus gondolkodás

A gyerekeknek meg kell tervezni az egész folyamatot: hogyan fog eljutni a vár építéséig, ki kell tapasztalnia milyen nedves legyen a homok, hová kerüljenek a tornyok, merre menjenek az építő autók, vagy éopp hol legyen a vizes árok. Ehhez már tervet kell készíteni, hogy a végeredmény elérje a kívánt formát.

Szocializáció

A játékban lényeges kérdés, hogy mennyire jutnak közös nevezőre, ehhez pedig kommunikálni kell. Ha megvan a terv, épül a kastély, meg kell beszélni, hol legyen a híd, merre menjenek az autók. A másiktól el kell kérni, az ehhez szükséges eszközt, vagy meg kell várni, amíg ő befejezi vele a munkát. Alkalmazkodni kell, adni és kapni, eközben óhatatlanul összezörrennek, majd megtanulnak kibékülni, új barátságok is szövődhetnek.

Mivel játsszunk?

- A műanyag autók, vödrök és lapátok mellett a gyerekek előszeretettel működtetnek kerti konyhát a homokozóban. Ehhez nincs szükség másra, mint a már használaton kívüli konyhai edényekre: kopott sütők, lábasok, szűrők és vagy épp műanyag poharak

- A játékot érdekesebbé tehetjük a természetben előforduló kiegészítőkkel is pl. kavicsokkal, ágakkal, levelekkel, kagylókkal is egy nyaralás folyamán

- Vehetünk már kis kagyló formájú medencét is, mely kifejezetten homokozásra van, és egy teljes kerti homokozó kialakítása helyett ezzel könnyedén felállíthatjuk a kis saját homokozónkat

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7616045230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása