A nagy medence körkép

Manapság már elég sok kertbe látni medencét, amelyben nyáron pancsolhat a gyerek, vagy éppen az egész család. A kerti medencék térhódítását sokan a strandbelépők drasztikus drágulásával, illetve azzal hogy otthon kényelmesen bármikor elmerülhetünk saját kis medencénkben. 

Érdemes azonban tudni, hogy a kényelem sok odafigyelést igényel, vásárláskor pedig érdemes alaposan átgondolni, melyik fajta felel meg leginkább az igényeknek.

Most ehhez nyújtunk segítséget: megvizsgáltuk a legtöbbet előforduló típusokat.

Merev kontra puha falú medencék


Alapvetően két féle medence létezik, van, aki a puha falút részesíti előnyben, míg más a merev falú medencére esküszik. Aki a következő nyáron, és esetleg éveken át szeretné élvezni kerti medencéjét, annak érdemes figyelembe venni először is hova kerülne a medence. 

A puha falú, csővázas medencéknél nagyobb oda gonddal kell eljárni a megfelelő hely kiválasztásánál, ráadásul itt a telepítés maga is további előkészületeket igényel. Hogy a medence alja ne sérüljön meg, legjobb homokra telepíteni, vagy úgynevezett medence alátétet alátenni. 

Milyen márka? 


A következő kiválasztási szempont természetesen a minőség. Magyarországon legsűrűbben a Bestway és az Intex márkájú medencék bukkannak fel.

Minőség tekintetében igazából nincsenek nagy különbségek, ráadásul az élettartamnál nagyon sok múlik magán a felhasználón is. Egy rosszul téliesítés vagy túlságosan sok vegyszer adagolás is sokat árthat medencénknek, ezért ha hosszútávon akarjuk használni medencéket, érdemes az apró részletekre is odafigyelnünk.

81iugahrtnl_sl1500.jpg

A minőség eldöntésében nem feltétlenül érdemes az árra hagyatkozni. Az ár azért is lehet megtévesztő, mert a medencén kívül nagyon sok kiegészítőre van szükség a működtetéshez, karbantartáshoz, márpedig ez hol része a boltok által kínált alapcsomagnak, hol nem. Elképzelhető tehát, hogy valamilyen akció keretében az ember jó áron hozzájut egy medence testhez, de utána a kiegészítőkkel együtt már drágábban jön ki, mintha eleve egy magasabb árfekvésű, de gazdagabb alapcsomagot választott volna.

Puha falú és csővázas medencék


A puha falú medencék átmenetet képeznek a gyerekeknek való pancsolók és a "valódi" medencék között, mert ezeket még viszonylag könnyű és olcsó leereszteni és újratölteni. Előnye, hogy így nem, vagy csak alig kell klórozni a vizet, amely családosoknak előnyösebb lehet. Telepítésük nem bonyolult, a felső merevítőperemet kell felfújni.

A csővázas medencék egészen más koncepciót képviselnek: a szálerősített PVC-medencetestet csőváz tartja, amelyet a testen kialakított fülekbe kell a telepítéskor bedugni. Merev falának köszönhetően ellenállóbb. 

Maga a felállítás itt sem vesz sokkal időt igénybe, mint a puha falú társaiknál. 

Léteznek már a csővázas medencéknek is egy plusz megerősítéssel ellátott verziói, amely még nagyobb stabilitást és hosszan tartó használatot biztosít. Persze ezekre többet is kell költenünk, tehát érdemes elgondolkozni milyet is szeretnénk választani. 

Néhány jó tanács


Puhafalú medencék esetében csak lábpumpával vagy elektromos pumpával fújhatók fel! Kompresszorral nem ajánlott felfújni, mert olajat fújhat a medencetestbe, amely később a fólia anyag meghibásodását okozhatja!

A felfújható peremű medencéknél a gyűrű mérete, vázas medencéknél a vízfelület mérete van megadva. A teljes szükséges területhez (a mérethez) adjon hozzá oldalanként minimum 40-40 cm-t. Felfújható peremű medencéknél a medencének"hasa" van, ami túlnyúlik. Fémvázas megtámasztásnál pedig, a megtámasztó nyúlik ki 40-40 cm-t. Ezért javasoljuk, hogy a mindenféle mednece szükséges területére még további 0,5-0,5 m-t hagyjon rá a kényelmes körbejáráshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9813977438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Aktivsport

Rajongj bármilyen sportért, mi írunk róla és a felszerelés miatt sem kell aggódnod...mi megszerezzük Neked! Nézz körül webáruházunkban is, megéri!

HTML

süti beállítások módosítása